Polermester Munk

Oppdatert
25. november 2024
Tekst
John Rørdam
Foto
Signe Fuglesteg Luksengard
Peter Munk har vært på plass hos Urmaker Bjerke i flere år og kompletterer verkstedet med både erfaring og kompetanse.
– JEG ER UTDANNET URMAKER, men jobber nå bare med polering og sveising. Tidligere jobbet jeg hos Klarlund i København, som vel er det nærmeste du kommer Urmaker Bjerke. Det er litt tilfeldighetenes vei at jeg endte opp med å gjøre den jobben som mange urmakere ikke er spesielt glade i, men jeg er fascinert av å jobbe fysisk med metall. Da var det naturlig at jeg spesialiserte meg i den retningen.
Det første spørsmålet opptar de aller fleste klokkeinteresserte og som nærmest deler dem i to leire: De som er for polering og de som er imot polering. Har du en mening som kan forene motpolene?
– Ja og nei, og jeg opplever at mange har misforstått det med polering. For det første er det ikke slik at klokken ikke tåler å bli polert. Under en polering forsvinner kanskje 2 % av materialet, og det betyr at hvis du polerer klokken når du har den på service hvert 7.-10. år, så er klokken ganske gammel før det begynner å bli et problem. Det avhenger selvfølgelig av hvordan du bruker klokken din og hvor mye slitasje du utsetter den for. Det er vel slik at det ikke finnes et rett eller galt svar.


Men la oss si at du har en gammel Rolex Submariner fra 1970, en klokke som er helt original og urørt. Noen vil hevde at den vil falle i verdi hvis den blir polert og at den ikke er «original» lenger.
– Ja, og det er mange som tenker slik, men det kommer igjen an på hvilken stand den er i og hvordan den fremstår. Fra fabrikantenes side er det slik at de ønsker at den skal se ut som den kommer rett fra fabrikken, men igjen, det er opp til kundene hva de ønsker.

Jeg tror også vi er ganske flinke til å forstå hva kunden ønsker, og gjøre en avveining av når det er nok polering, og hva kunden er best tjent med. Vi kan få alt til å skinne og være fullstendig plettfritt, men da kommer vi inn på utfordringen med hvor store skader det er og hvor mye materiale som forsvinner. Det er unntakene, under en normal polering er det ikke et problem. Det er ikke noen forskjell på det jeg kan gjøre her og det de kan gjøre på fabrikkene. De støter uansett på de samme utfordringene som jeg ville gjort. Den kanskje største fordelen for kundene med at vi kan utføre slike reparasjoner her på verkstedet er at det som regel er langt kortere leveringstid enn om klokkene blir sendt til fabrikkene.


Mange fabrikanter har legeringer i helt spesielle materialblandinger, og noen varianter er kanskje mer vanskelige å arbeide med enn andre?
– Det er riktig, og der kan det dukke opp utfordringer. Vi har tilgang til mange materialer fra fabrikantene, men absolutt alle materialer kommer vi neppe til å få. Titanium sveiser jeg ikke, det er et merkelig materiale som krever enda mer ekspertise. Platinum er også krevende, det er et seigt materiale og er veldig ømfintlig for fargeforandringer. Jeg har respekt for at det er veldig verdifulle klokker vi jobber med, så noen ganger er den beste løsningen å sende utfordringen til fabrikken. Det er sjeldent, men av og til må vi kjenne vår begrensning.


Du kan også sveise enkelte skader, hva er typisk for klokkene som du må hente fram sveiseapparatet for å fikse?
– Det er typiske fallskader som lager hakk eller bulker i urkassen. Jeg har vært borti de mest fantastiske forklaringer, som å åpne champagneflasker med klokken. Det er ikke noe jeg vil anbefale. Sveisingen skjer under et mikroskop, og der kan jeg legge inn nytt materiale i et hakk som blir liggende som en forhøyet topp over skaden, som så slipes ned og poleres, sier Peter før han gir opp å forklare videre.
– LA OSS HELLER GÅ INN på verkstedet så skal jeg vise dere hvordan det gjøres. Det er egentlig ikke noen hemmeligheter, men det ligger mye i erfaringen og forståelsen av de forskjellige materialene.





