Hopp til innhold

Populære søk

Rolex

Cartier

Dykkerur

Speedmaster

Breitling

Tag Heuer

Longines

Satser på ledertrøya

FC_1x1

Oppdatert

30. oktober 2024

Tudor har lenge vært en tydelig aktør for sportsinteresserte, og fått oppmerksomhet gjennom sitt engasjement både i fotball, rugby, seiling, surfing og motorsport. Nå vekker de oppsikt i sykkelverdenen. Felles for utøvere og idretter klokkemerket velger å samarbeide med er at de må leve opp til mottoet: Born to dare.

Tekst John Rørdam | Foto Tudor

Alle som følger sykling har for lengst registrert at Tudor står bak et av de mest spennende profesjonelle sykkellagene, og sjefen for Tudor Pro Cycling Team er en ekte legende. Sveitsiske Fabian Cancellara var kjent som en råsterk rytter, som dobbelt olympisk mester og fire ganger verdensmester i temposykling. Han har også vunnet etapper i Tour de France og Vuelta d’Espana, og ikke minst flere klassikerritt. Merittlisten inneholder blant annet tre seire i Paris- Roubaix, muligens det mest klassiske av alle klassiske ritt.

Fabian Cancellara parkerte sykkelen etter å ha vunnet et olympisk gull i Rio i 2016, men nå har han funnet veien tilbake til sykkelsporten. Hva var motivasjonen som skulle til for å bli eier av et sykkellag?

– Det er både en lang og kort historie, men la meg ta den korte versjonen. Det hele startet for noen år siden med at jeg støttet et lite sykkellag i Sveits som slet med å holde hjulene i gang. Det var seksten unge ryttere som var i ferd med å måtte gi opp drømmen om å sykle på det høyeste nivået. Jeg tok initiativet til å støtte dem, men hadde i utgangspunktet ikke ambisjoner om å starte et profesjonelt sykkellag. Vi skulle bare hjelpe de unge utøverne slik at de kunne fortsette. Til å begynne med var det viktigste å sikre videre drift, etter hvert ble samarbeidet tettere og vi begynte å se etter flere partnere som kunne støtte laget økonomisk. Etter hvert ble det mer seriøst og strukturert, og vi ønsket muligheten til å sykle ritt. Det var da tanken dukket opp, hvorfor ikke lage et profesjonelt sveitsisk sykkellag? Det er her vi er i dag. Vi er et profflag, men vi har også beholdt det vi startet med, et ungt utviklingslag. Nå teller vi 28 profesjonelle ryttere, 14 unge talentfulle ryttere på utviklingslaget og ikke minst en stor organisasjon med mange mennesker involvert i støtteapparatet, forteller Cancellara.

FC_1x1

Uten en solid støttespiller ville satsningen vært umulig, men med Tudor som hjelperytter er Cancellara og laget klare for å ta nye steg. Har utviklingen hittil vært etter forventningene?

– Vi har for første gang deltatt i Giro D’Italia, og alt arbeidet vi har lagt ned begynner å vise seg i resultatene vi har oppnådd. Vi har også fått mye oppmerksomhet for måten vi jobber på, og Tudor som samarbeidspartner er helt klart en perfekt match. Både jeg og teamet er superfornøyd. Både strukturen og menneskene utvikler seg i riktig retning. Vi er i ferd med å bygge noe som er unikt, vi inngår ikke kompromisser. Det vi har gjort hittil er et solid fundament, og vi er ærlige om hvem vi er. Selv om vi har et lag som er på nivå to mener jeg at vi har holdninger, utstyr og et team som et lag på det aller høyeste nivået.

Cancellara mener laget allerede har oppnådd mye, men legger vekt på at de er tålmodige og grundige i arbeidet med å bygge et fundament for noe som skal tåle både opp- og nedturer.

– Vi er jo bare i vårt andre år som et profflag, og for oss handler det om å ta nye steg hvert år. Selvfølgelig er det folk som forlater oss og nye som kommer til, å sørge for kontinuitet er en del av utfordringene med sporten vår. Selv om vi har fokus på utvikling så er vi ikke en veldedig organisasjon eller en barnehage, vi er en profesjonell toppidrettsorganisasjon som drives og måles av suksess. Slik vi tenker handler ikke suksess bare om å stille opp på sykkelritt og vinne, men også om hvordan vi gjør det. Alt vi gjør skal komme fra selve grunnmuren i filosofien vår. At vi yter maks og er pålitelige. Alt handler om mennesker, hvordan vi oppfører oss, hvordan vi behandler folk og at vi forstår hvordan det skal være attraktivt å være en del av organisasjonen vår. For meg er det enkelt – mennesker som er fornøyde presterer bedre. Det er bare slik det er, både i livet og i en organisasjon som vår, sier Cancellara og mener at å se helhetlig på satsningen er avgjørende for å lykkes.

FC_1x1_2

Tudor har et motto som kanskje passer godt for å prestere i sykkelritt?

– Ja, når Tudor sier «born to dare» er det noe vi kjenner oss igjen i, og det reflekteres også i hvordan jeg opplever sykkelsporten. Det er naturlig for oss å sykle med mot. At vi våger, at vi tar sjansene når de er der, det er den måten vi vil angripe på. Vi ønsker å motivere rytterne til å løfte seg opp til det høyeste nivået, og ikke minst at de ser seg selv som en del av et velfungerende lag. Når vi stiller til et ritt har vi ikke som mål å delta, vi har som mål å styre rittet. Det er ikke vår filosofi å legge oss passive bak i feltet for å se om vi kan vinne på slutten. Vi skal være aktive og skape rittet. Da tror vi sjansene for å vinne kommer av seg selv.

Cancellara er ikke veldig opptatt av å se på hva konkurrentene gjør, han mener at veien til suksess starter på innsiden av lagbussen. Han er heller ikke i tvil om hva som er den viktigste faktoren.

– Det at vi har en tydelig identitet og en klar filosofi, sammen med måten vi opptrer i rittene, gjør at vi blir invitert til store ritt. Når vi leverer gode resultater og er et lag som tilfører noe vil vi fortsette å få lov til å kjøre store ritt. Som for eksempel Paris-Nice hvor vi kom inn på et wild card, men markerte oss og i tillegg vant en etappe. Det er den måten vi ønsker å bygge oss videre på. Feltet er fullt av konkurrenter, så ingenting kommer gratis. Det er mange som vil opp og fram, blant annet Uno-X. De er som oss, et lag med nasjonal tilhørighet, og sikkert med mange av de samme utfordringene. Det som er fint for oss er at sporten trenger lag som tenker litt annerledes, og vi er et eksempel på et lag som skiller seg ut. Vi tør. Og vi bringer noe friskt inn i sykkelsporten.

Hva er styrken til laget og vil vi på sikt se dere kjempe for sammenlagtplasseringer eller er det klassikerne og etappeseire som gjelder?

– Vi er nye, og vi trenger tid til å finne ut hvem og hva vi er, og selv om veien dit kan være svingete er vi trygge på hvordan vi skal komme dit. Vi tror ikke at det er mulig å vinne ritt ved å sitte bakerst i feltet. Vi bygger vår identitet gjennom måten vi angriper rittene på. Vi er ikke et team som er defensive, vi tror at uansett hvilken rolle du har hos oss er det viktig å tenke på hvordan hver enkelt av oss kan bli bedre. Det skal være et godt sted for alle, men ikke for komfortabelt. Vi krever mye, men vi skal også gi mye tilbake. Jeg tror det er slik at når det er et godt miljø som forventer noe av deg, så vil du både vokse og prestere. Vi bygger ikke laget ut fra å jage poeng eller resultater, vi bygger laget ut fra et sterkt fundament med en tydelig filosofi, sier Cancellara.

Tudor_sykkel_1

Å få et sykkellag til å fungere er kanskje ikke så ulikt å konstruere en klokke, tusen små detaljer satt sammen med både presisjon og følelse. Hva er hemmeligheten for å få et sykkellag til å fungere perfekt?

– Det er ingen hemmelighet, alt er synlig hos oss. Akkurat som med en klokke trenger du mange deler for å bygge et suksessfullt sykkellag. Forskjellen er kanskje at med en klokke så vet du nøyaktig hva du trenger for å få den til å virke. Det er annerledes for oss, jo større vi blir jo flere deler trenger vi for å få laget til å virke. Vi er avhengige av mennesker, noen kommer til og noen forsvinner, sånn er det i sporten. Dynamikken endrer seg hele tiden. For at vårt lag skal være en suksess må vi hele tiden være i forandring, og det krever at vi alltid er på jakt etter det som kan gjøre oss bedre.

Cancellara mener at synergiene mellom sykkellaget og klokkeprodusenten handler om mye mer, og at de begge bidrar på en god måte for å sette både det sveitsiske sykkellaget og klokkeprodusenten på kartet.

– Ja, jeg mener det er en perfekt match. Vi føler en sterk forbindelse både til Tudor og menneskene som jobber der. Det er mye likt, og jeg føler at vi vokser parallelt i samarbeidet. For dette dreier seg ikke bare om penger, det er like mye alt som ligger bak. Like mye om kvalitet, hva vi står for og hvem vi er. Det sier vi til våre ryttere også, det du får her handler ikke bare om lønn, det er like mye alt du får gjennom vårt apparat. At du er en del av et lag som investerer i folk, struktur og har blikket festet mot et felles mål.

Vi vil gjette at du sannsynligvis er en stolt eier av en Tudor Pelagos FXD Chrono «Cycling Edition». Hva synes du om klokken, fanger den noe av essensen fra sykkelsporten?

– Ja, den har definitivt noe som jeg kan relatere meg til. Jeg har jo vunnet det meste som er mulig å vinne i temporitt, og da har tid alltid vært der som en del av mitt forhold til syklingen. Tiden som går, som jager av sted, og jeg opplever at den nye klokken fanger noe av dette.

Tudor_1x1_1

At Tudor velger å bruke ressurser på å skape denne klokken er også et tegn på at vi har et sterkt partnerskap basert på tillit og samarbeid. Jeg har jo alltid likt klokker og tenkt at det å ha en skikkelig klokke på håndleddet gir en god følelse. Du kan ha en digital klokke, den er der og viser tiden, men det er noe helt annet. Det vil aldri bli det samme som med en mekanisk klokke. Det er jo opp til hver enkelt om de vil sykle med klokken, men å ha en klokke fra vår egen partner som fanger opp essensen av sykkelsporten synes jeg er virkelig kult, avslutter Fabian Cancellara.